Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Läkemedelsförpackningar bör bli mer anpassade för patienter

I Europa tar hälften av dem som är över 80 år fler än sex mediciner per men ändå är de medicinska förpackningarna sällan anpassade för den äldre målgruppens behov, det visar Giana Carli Lorenzini som nyligen disputerat i förpackningslogistik vid LTH i sin avhandling. 


Publicerad den: 2018-08-31

Annons

Medicinska förpackningar kan till exempel vara

  • Burkar
  • Blister
  • Flaskor
  • Sprejer
  • Pipetter
  • Tuber

Många äldre har ibland svårt att öppna förpackningarna och eftersom de dessutom är väldigt lika till utseendet kan det vara lättare att blanda ihop mediciner om man tar flera olika.

− Generellt kan man säga att en förpackning som kräver mycket styrka i fingrar och handleder brukar vara svårare för äldre personer att hantera. Förpackningarnas lilla textstorlek är också ett problem eftersom många äldre har försämrad syn, säger Giana Carli Lorenzini som nyligen disputerat i förpackningslogistik vid LTH med avhandlingen Toward inclusive pharmaceutical packaging – an innovation and design process perspective.

Annons
Annons

Saknar användarperspektiv

Genom intervjuer med läkemedelsproducenter, förpackningsleverantörer samt förpacknings- och patientorganisationer har hon bland annat studerat förpackningsproblematiken för äldre.

Hon menar att branschen många gånger saknar ett användar-och patientperspektiv - vilket ledet till att produkterna inte heller bli användarvänliga, menar hon. 

− Användarperspektivet har sällan varit drivkraften för att ta fram medicinförpackningar, utan det är medicinen och skyddandet av den som har setts som den viktigaste aspekten. Till skillnad från andra produkter, som till exempel livsmedel, så finns det för mediciner ofta bara ett förpackningsalternativ och patienten har inte möjlighet att själv göra ett eget val. Man kan säga att förpackningsbranschen begränsar valmöjligheten för konsumenten, säger Giana Carli Lorenzini i ett pressmeddelande.

Lättöppnade förpackningar kan bidra till bättre hälsa

Nu efterfrågar hon därför tydligare regler och rekommendationer för branschen. 

Annons
Annons

− En lättöppnad förpackning innebär att medicinen kan tas på rätt sätt – och är det enkelt att medicinera så kan man säga att en sådan förpackning leder till bättre hälsa hos patienten.

I en kommande dialogstudie ska Giana Carli Lorenzini studera de äldre användarna ännu närmare och undersöka andra aspekter som kan påverka användarupplevelsen och ge information till branschen. Sådant som kan påverka användningen av en förpackning kan vara dagliga rutinartade vanor, kognitiv förmåga, kultur och kontexten runt medicineringen, menar hon.

Därför ska hon bland annat titta på befintliga förpackningar för att se vilka som fungerar bra och kan utgöra goda exempel.

− Även om jag ifrågasätter att användarperspektivet i förpackningsutvecklingen är underordnat andra drivkrafter för branschen, så finns det faktiskt en del goda förpackningsexempel på marknaden som vi kan inspireras av, säger Giana Carli Lorenzini.

    Källor

  • Lunds universitet - https://www.lu.se/article/battre-lakemedelsforpackningar-for-aldre-behovs

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.