Hälsosamtal ledde till ökad överlevnad hos män
Män som kallades in på hälsosamtal på 1980-talet har bättre överlevnad än rikssnittet, visar en svensk studie.
I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften British Medical Journal, har man följt 757 män från kommunen Habo som ligger norr om Jönköping.
Männen kallades till hälsosamtal på vårdcentral i mitten av 1980-talet, då de var i 30–40 årsåldern. Skälet till att de kallades var att det var en kraftig ökning av hjärt-kärlsjukdomar och cancer hos män i västvärlden under 60-70-talet, rapporterar Sveriges radio som tagit del av studien.
Männen fick svara på frågor om kost, motion, tobak och alkohol samt kolla sitt kolesterol, blodtryck och blodsocker.
652 män tackade ja till hälsosamtalet och vid en uppföljning 26 år senare visade det sig att dödligheten hos dessa män var 43 procent lägre än rikssnittet
Följ patientfallet om sömnsvårigheter, hur resonerar du? Lär dig mer här.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Distriktsläkaren: ”Anmärkningsvärt”
– Det är stora siffror just om man tittar på befolkningsnivå, vilket är anmärkningsvärt, säger distriktsläkaren Hans Lingfors, en av dem som lett studien, till Sveriges Radio.
En svaghet i Habostudien är dock att man jämfört männen i Habo med rikssnittet, och inte med en liknande och lika liten kommun som Habo, skriver Sveriges Radio. Men Hans Lingfors menar att studien ändå bekräftar tidigare resultat från liknande studie i Västerbotten, där man haft hälsosamtal länge.
– Där var det 30 procent lägre dödlighet än rikssnittet, säger han.
- Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7144786