Forskare: Skippa alkoholen helt - för hälsans skull
Hur ska man egentligen förhålla sig till alkohol för att leva ett så hälsosamt och friskt liv som möjligt? Enligt en ny studie, som TT tagit del av, ska man helst låta bli alkoholen helt och hållet, då bland annat risken för cancer ökar påtagligt - även i små mängder.
Hur ska man egentligen förhålla sig till alkohol för att leva ett så hälsosamt och friskt liv som möjligt? Enligt en ny studie, som TT tagit del av, ska man helst låta bli alkoholen helt och hållet, då bland annat risken för cancer ökar påtagligt - även i små mängder.
Så är studien gjord:
- Forskare, från bland annat University of Washington i USA och King's College London, har med hjälp av cirka 1300 vetenskapliga studier analyserat alkoholkonsumtionen och dess effekter på hälsan i 195 länder, mellan åren 1990-2016.
Enligt kartläggningen, som presenterats i tidskriften The Lancet, visar hur många procent av befolkningen som dricker alkohol och hur många som inte gör det alls.
- Högst förekomst av drickandet i hela världen visade sig Danmark stå för, där dricker hela 97,1 procent av den manliga befolkningen alkohol och 95,3 procent av den kvinnliga.
- Därefter kommer Norge, med en förekomst av 94,3 procent bland män och 91,4 procent för kvinnor.
- Bland svenskarna är siffrorna något lägre, här dricker 87 procent av männen och 86 procent av kvinnorna alkohol.
- Lägst för respektive kön står Pakistan och Bangladesh , där bara 0,8 procent av männen nyttjar alkohol, och 0,3 procent av kvinnorna.
Danskarna dricker dock inte mest
Trots att det är så pass vanligt bland den danska befolkningen att konsumera alkohol dricker de dock inte mest. Det gör istället männen i Rumänien och kvinnorna i Ukraina. I genomsnitt dricker de 8,2 respektive 4,2 drinkar varje dag, motsvarar 10 gram ren alkohol - vilket kan likställas med ett litet glas rött vin eller en burk starköl.
Påtaglig effekt på hälsan
Forskarna konstaterar att effekterna på hälsan är påtaglig. Bland annat menar man att:
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
- Alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över.
- Varje år dör 2,8 miljoner människor till följd av alkoholen.
- För personer mellan åldrarna 15 till 49 år är alkohol den ledande riskfaktorn att dö i förtid
I Sverige och andra höginkomstländer utgör risken för att dö i förtid framför allt av cancer.
Att det finns ett ganska starkt samband mellan cancer och alkoholdrickande (även i små mängder) är sedan tidigare känt. Bland annat ökar drickandet risken för cancer i matstrupe, lever och mage-tarm.
Viss skyddseffekt för hjärtat
Forskarna såg dock en liten, men signifikant, skyddseffekt för hjärt-kärlsjukdom och möjligen även för diabetes. Men riskerna är väsentligt större än skyddseffekterna, och de ökar i takt med den mängd alkohol som man dricker varje dag, enligt forskarna. Därför menar de att ju mindre man dricker, desto bättre.
"Alkohol är ett kolossalt hälsoproblem, globalt sett. De positiva effekter som finns vid mindre mängder uppvägs av andra hälsorisker, inklusive cancer. Det finns ett starkt stöd för de riktlinjer som slår fast att det inte finns någon säker gräns för alkoholkonsumtion", skriver Robyn Burton vid King's College London i en kommentar, enligt TT.
- TT/omni - http://tt.omni.se/ingen-alkohol-alls-bast-for-halsan/a/J1Amxj