Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Fler vårdlegitimationer dras in

Förra året drogs 55 legitimationer in för vårdanställda – den högsta siffran sedan patientsäkerhetslagen trädde i kraft år 2011. Men få indragningar sker efter anmälan efter patienter. Nu höjs röster om att patientens ställning inte stärkts som förväntat.
Annons

Tanken med den nya patientsäkerhetslagen som började gälla för fyra år sedan var att det skulle bli lättare för patienter att anmäla vårdpersonal som misskött sig – och lättare att dra in legitimationer. Och visst har fler vårdlegitimationer dragits in sedan dess. Under 2014 blev 55 vårdanställda av med sina legitimationer, enligt statistik från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), som Svenska Dagbladet tagit det av. Men bara ett fåtal tillsynsärenden mot hälso- och sjukvårdspersonal grundar sig i klagomål från patienter eller anhöriga.

– Man kan inte säkert se ökningen som ett kvitto på att det skulle ha blivit lättare att anmäla en legitimerad yrkesutövare. Det är synnerligen sällsynt att ett behörighetsärende om återkallelse av legitimation eller prövotid har sin grund i en patientanmälan, säger Aud Sjökvist, tidigare HSAN:s ordförande, till SvD.

Annons
Annons

Bland förra årets mest uppmärksammade ärenden med indragna legitimationer märks receptarien som stal smärtlindrande plåster. Dessa satte hon på sin 4-åriga dotter, som fick svårt att andas och avled. Mamman dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord. En läkare fick också sin legitimation indragen efter att ha begått grova sexbrott mot två pojkar, 6 och 8 år gamla. Pojkarna var patienter till läkaren. Han dömdes senare för grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt barnpornografibrott. 

    Källor

  • Svenska Dagbladet - patientsäkerhetslagen, aud sjökvist, hsan, indragna legitimationer

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.