Fisk till midsommar - så undviker du höga halter av miljögifter
Fisk och skaldjur är ett måste på de flesta midsommarbord. Men vissa fiskar ska man faktiskt vara lite försiktig med att äta, speciellt om man är barn, ung eller kvinna i barnafödande ålder, skriver Livsmedelsverket.
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch". Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.Vad vet du om biosimilarer?
Fortbildning
Öka din kunskap om RS-virus
Fisk är nyttigt och innehåller till exempel omega-3-fetter, D-vitamin, jod och selen och Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk två till tre gånger i veckan. Samtidigt varnar Livsmedelsverket för att vissa fiskar kan innehålla miljögifter. Feta fiskar från Östersjön och Bottniska viken kan innehålla miljöföroreningar som dioxiner och PCB:er.
De som är mest känsliga för miljöföroreningarna är unga kvinnor som någon gång vill ha barn, kvinnor som är gravida eller ammar, barn och ungdomar.
– För att inte få i sig för mycket miljögifter råder vi barn, unga och kvinnor i barnafödande ålder att inte äta den här typen av fisk oftare än 2-3 gånger om året, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Övriga personer kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Här är fisk med högre halter av miljöföroreningar
- Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern, samt lax som är fångad i älvarna omfattas av Livsmedelsverkets kostråd.
- Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken (strömming och sill är samma art, men söder om Kalmar kallas den sill och norr om Kalmar kallas den strömming.)
- Vildfångad sik från Vänern och Vättern
- Vildfångad röding från Vättern
Fisk som innehåller låga halter miljögifter
Oftast är den lax som man köper i butik odlad eller vildfångad i andra hav än Bottniska viken och Östersjön och innehåller förhållandevis låga halter av miljögifter. Sill som köps på burk i affär kommer oftast inte heller från dessa vatten, och kan därför ätas oftare. Om du är osäker kan du läsa på förpackningen eller fråga någon i butiken var fisken kommer i från.
- Livsmedelsverket - https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/kolla-var-fisken-kommer-ifran-i-midsommar