Farliga kosttillskott säljs i butiker trots förbud
Kosttillskott som innehåller farliga ämnen säljs i butiker runt om i Sverige trots att de har ett försäljningsförbud. Det skriver SVT som genomfört en kontroll. Trots förbudet kan kosttillskotten fortsätta säljas inom e-handel och hos återförsäljare.
Det handlar bland annat om ayurvedisk naturmedicin och preparat med fettförbrännande och prestationshöjande effekt.
I butikerna runt om i Sverige, och på nätet, säljs preparat som sägs vara bra för hälsan, men som dömts ut som hälsofarliga. På en e-handelssajt hittade SVT Nyheter ett kosttillskott som sägs höja prestationsförmågan och bränna fett, men som innehåller en kombination av synefrin och koffein som kan skada centrala nervsystemet samt hjärtats och blodkärlens funktion. “Läkemedlet” blev 206 förbjudet att sälja i ett antal kommuner i Sverige.
Bly i ayurvediskt kosttillskott
Ett annat preparat är ett ayurvediskt kosttillskott som sägs lindra problem med urinvägar och matsmältning. Produkten fick säljförbud 2013 då det upptäcktes att preparatet innehåller för höga halter av bly, arsenik och kvicksilver. Kosttillskottet fanns ute till försäljning i en av de granskade butikerna, men drogs in när SVT kontaktade dem. Om produkten fortfarande innehåller för höga halter av farliga ämnen är oklar. Den senaste undersökningen som SVT har kunnat ta del av är från 2013.
På en e-handelssajt som enligt dem själva säljer “högkvalitativa kosttillskott” kunde man köpa ett kosttillskott som sägs förstora brösten. Produkten innehåller dock ett ämne som är förbjudet att säljas inom EU.
>>Här är NetdoktorPro:s webbaserade fortbildningar.
Kommunen: “Inte alls överraskad”
Eftersom kosttillskott räknas som livsmedel är det kommunernas miljöförvaltningar som ansvarar för tillsynen av produkterna.
Om kommunen upptäcker ett farligt kosttillskott får det ett lokalt saluförbud, men kan i praktiken fortsätta säljas inom e-handeln och av andra butiker.
På miljöförvaltningen i Stockholm är de inte förvånade över att SVT:s reporter hittat hälsofarliga kosttillskott ute i handeln.
– Att du hittat preparat som inte borde finnas där är jag inte alls överraskad över. Det gör ju vi också i vår kontroll, säger Daniel Persson, chef för Livsmedelskontrollen på miljöförvaltningen i Stockholm.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
“Livsmedelskontrollen kan bara göra stickprov”
Livsmedelsverket riktar ingen kritik mot själva systemet, utan anser att systemet fungerar bra. Men de är medvetna om att farliga produkter kan finns på marknaden.
– Livsmedelskontrollen kan bara göra stickprov, och då slinker det emellan saker som inte ska vara på marknaden, säger Joakim Meuller Bäckman, statsinspektör på Livsmedelsverket, till SVT Nyheter.
Efter att SVT nyheter sökt kontakt med flera Svenska företag som säljt preparat med hälsofarliga ämnen har många plockat bort produkterna ur sitt sortiment.
Det indiska företaget, som producerar det ayurvediska preparatet, skriver till SVT Nyheter att de inte känner till säljförbudet. Det ska också ha förklarat innehållet med att vissa tungmetaller är nödvändiga i ayuvervedisk medicin för att göra den mer verksam. Samma företag vill inte förklara varför halterna var för höga 2013.
Det här visste du inte om kosttillskott
- Största delen av världens D-vitamin skapas av fårull. På ullen finns ämnet lanolin, ett typ av fett som bildas av fårens oljekörtlar, och används för att framställa syntetiskt D-vitamn.
- Skörbjugg finns fortfarande och uppstår på grund av C-vitaminbrist. Den gamla sjöfararsjukdomen krävde omkring 2 miljoner sjöfarares liv mellan 1400-1800-talet. Ett 30-tal nya fall har registrerats i USA, men det beror inte på att de drabbade har ätit för lite. Över hälften hade diagnostiserats med fetma, berättade läkaren Eric Churchill till SVT:s Vetenskapens värld.
- C-vitamin försvinner. C-vitamin är känsligt och försvinner över tid. Halten av C-vitamin i ett äpple kan sjunka med 75 procent efter en vecka i rumstemperatur.
- SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/trots-forbud-farliga-kosttillskott-saljs-i-sverige