Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Dagbok underlättar förståelse av intensivvård

En vistelse på en intensivvårdsavdelning kan vara omtumlande för patienten och många har oklara minnen av vad som skett under vårdtiden. I en ny studie från Sahlgrenska akademin har forskare låtit vårdpersonal, anhöriga och vänner skriva i en patientdagbok för att hjälpa patienten att bearbeta händelserna.
Annons

Initiativet är tänkt att ge såväl patienter som deras närstående en bättre inblick i och större förståelse för vad som skett under vårdtiden, står det i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin. I dagboken noterades bland annat undersökningar, behandlingar, hur patienten sov och om hen var orolig, liksom hälsningar och foton.

Två månader efter att patienterna skrevs ut fick de svara på frågor om minnen från perioden före, under och efter intensivvården, samt hur de upplevt dagboken. Samma frågor ställdes till en annan grupp patienter som inte fått någon dagbok. När resultaten jämfördes syntes inga stora skillnader i minnen eller andel patienter med posttraumatisk stress mellan de båda grupperna. Men de som fick läsa dagboken ansåg ändå att den hjälpt dem att förstå vad de varit med om.

Annons
Annons

– Den blev ett bevis på den omsorg patienten var föremål för, och kunde komplettera patientens egna minnen och det som berättades för dem av nära och kära. Dagboken kan också vara ett användbart underlag för samtal om vårdtiden på IVA, säger Cecilia Glimelius Petersson, forskare vid Sahlgrenska akademin i pressmeddelandet.

Enligt Svenska Intensivvårdsregistret sker ungefär 40 000 intensivvårdstillfällen per år i Sverige. I genomsnitt vårdas patienterna i 2,7 dygn.

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - http://sahlgrenska.gu.se/forskning/nyhet//dagbok-hjalper-patienter-bearbeta-vistelse-pa-intensivvardsavdelning-.cid1312880

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.