Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Betydande prisskillnader på samma läkemedel

Priset på identiska läkemedelsprodukter varierar från sex till nio procent mellan olika landsting, visar en ny rapport av Konkurrensverket.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-06-27

Annons

– Trots att landsting gör upphandlingar i kluster och att vissa upphandlingar sköts på nationell nivå via SKL så är det relativt stora skillnader. Det kan ses som ett tecken på att konkurrensen är lite sämre och att man måste jobba proffsigt med upphandlingar för att få köparmakt, säger Leif Nordqvist, som gjort rapporten och är sakkunnig ekonom på Konkurrensverket.

I rapporten har Konkurrensverket fått in samtliga landstings prislistor som omfattar närmare 2 600 varuartiklar. Enligt rapporten varierar priserna för identiska läkemedelsprodukter mellan sex till nio procent mellan landstingen.

Nationell koordinering

Annons
Annons

Leif Nordqvist menar att prissättningen skulle blir mer jämlik genom en nationell koordinering vid upphandling.

– Ett förslag i rapporten är att även om man tecknar regionala avtal ska man ligga i samma fas när man gör upphandling och att man inte ska teckna för långa avtal. Det är bra att konkurrenssätta företag oftare, säger han.

Stöd till landstingen

I sin rapport har Konkurrensverket dock inte tagit hänsyn till vilka volymer landstingen upphandlar, vilket därför inte ger en heltäckande bild. Trots det menar Leif Nordqvist att rapporten kan fungera som ett stöd till landstingen för hur de ska använda upphandlingsverktyget.

Annons
Annons

– Man får ta till sig av de uppgifter som finns, se över hur man tecknar avtal och för hur långa tider. Det är en komplex fråga och volymer är inte medräknat, men det är viktigt att följa upp avtalen och sträva efter en hög följsamhet för avtal man upphandlat i konkurrens.

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/stora-prisskillnader-pa-samma-lakemedel-15255

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.