Allt fler upplever sig ha sömnbesvär
Antalet svenskar som uppger sig ha besvär med sömnen ökar enligt statistik från Folkhälsomyndigheten, rapporterar P4 Göteborg. Främst ökar sömnproblemen bland barn och unga. Samtidigt har uttagen av sömnmedel med melatonin ökat rejält.
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch". Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.Vad vet du om biosimilarer?
Fortbildning
Öka din kunskap om RS-virus
Enligt statistik från 2018 från Folkhälsomyndigheten, som P4 Göteborg har tagit del av, uppgav 39 procent av den vuxna befolkningen att de har svårigheter att sova.
Melatoninanvändningen har ökat
Antalet patienter som får sömnmedlet melatonin utskrivet har nästan tiofaldigats de senaste tio åren. Till radion säger Ludger Grote, som är medicinskt ansvarig på sömnkliniken på Sahlgrenska sjukhuset, att det kan beror på att man är blivit mer restriktiv mot de klassiska insomningstabletterna.
Varför sömnproblemen ökar främst hos unga och barn, tror Ludger Grote beror på att allt fler spenderar mycket tid framför en skärm, såsom en dator, telefon eller padda.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Sömnproblem kopplat till psykisk diagnos
Samtidigt är sömnproblem kopplat till psykisk ohälsa. Av de unga och barn som tar sömnmedlet melatonin är det också 50 procent som har en psykisk diagnos, rapporterar P4 Göteborg.
– Det är tyvärr så att vi inte har någon sömnmedicin som är bra att ta dagligen under längre tid, utan då är det KBT, sömnskola vi rekommenderar, säger Ludger Grote till radion.
- P4 Göteborg - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=7260414