Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Allmänläkare i Sverige är mer stressade än kollegor i andra länder

Svenska läkare inom primärvården upplever mer stress och större arbetsbörda, jämfört med många allmänläkare i andra länder, det visar enkätundersökning där tio länder deltagit.


Publicerad den: 2019-12-12

Läkare med patient, vårdcentral
Annons

Enkätundersökningen heter International Health Policy Survey (IHP) och genomförs i samarbete med den amerikanska stiftelsen The Commonwealth Fund. 

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har undersökt hur läkare inom primärvården i Sverige upplever att vården fungerar. Uppgifterna som lämnats har sedan jämförts med vad primärvårdsläkare i andra länder tycker. Förutom Sverige ingick Australien, Frankrike, Kanada, Norge, Nya Zeeland, Schweiz, Storbritannien, Tyskland och USA i undersökningen. 

Enkäten skickades ut till samtliga primärvårdsläkare i Sverige och 2 411 stycken valde att delta. Undersökningen visar bland annat att läkare i Sverige är de som upplever mest stress på sitt arbete, jämfört med de andra länderna. 

Annons
Annons

Är inte nöjda med den tid de kan lägga på patienterna 

65 procent av läkarna svarade att deras arbete är oerhört eller mycket stressigt. Bara åtta procent är nöjda med sin dagliga arbetsbörda. Liknande siffror ses i  Storbritannien, Tyskland och Norge. I Schweiz svarade däremot 34 procent av läkarna att de är mycket nöjda med sin dagliga arbetsbörda. 

Endast nio procent av de svenska läkarna uppger också att de är mycket nöjda med den tid de kan lägga på varje patienter. Sämst på den listan ligger Storbritannien med fem procent. I toppen ligger Schweiz igen, där är 35 procent nöjda med den tid de lägger varje patient. 

– Vi kommer att gå vidare med en fördjupad analys för en ökad förståelse av vad det här egentligen står för. I analysen som kommer i mars ska vi titta mer på den regionala spridningen och hur det ser ut i olika åldrar, säger Luc af Geijerstam, generaldirektör vid Myndigheten för vård- och omsorgsanalys till Dagens medicin.

Sverige har en digital vård

Läkarna i Sverige är dock relativt nöjda med den övergripande kvaliteten på hälso- och sjukvården. De allra flesta vårdcentralen har dessutom minst en sjuksköterska, minst en specialistsjuksköterska och minst en kurator eller psykolog. 76 procent av de svenska läkarna uppger också att det finns minst en fysio- eller arbetsterapeut som arbetar på vårdcentralen. 

Annons
Annons

I Sverige är man också mycket bra på att använda digitala verktyg för informationshantering, både för läkare och patienter. Många patienter kan alltså kontakta vårdcentralen digitalt med medicinska frågor, ta del av testresultat och sina journaler via nätet. Det kan till exempel jämföras med Tyskland där inga patienter kan ta del av sina journaler via nätet, och endast två procent får sina testresultat via nätet. 

Kommer gå vidare med fördjupad analys

I mars 2020 kommer dessutom en rapport med fördjupade analyser och resultat av undersökningen att publiceras.

– Vi kommer att gå vidare med en fördjupad analys för en ökad förståelse av vad det här egentligen står för. I analysen som kommer i mars ska vi titta mer på den regionala spridningen och hur det ser ut i olika åldrar, säger Jean-Luc af Geijerstam. till Dagens medicin.

Enkätstudien heter International Health Policy Survey (IHP) och genomförs i samarbete med den amerikanska stiftelsen The Commonwealth Fund. Resultaten från enkätundersökningen finns att ta del av i sin helhet på vardanalys.se.

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/12/12/svenska-allmanlakare-mer-stressade-an-utlandska/
  • Myndigheten för vård- och omsorgsanalys - https://www.vardanalys.se/rapporter/ihp-2019/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.