Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Allmänmedicin

Sömnproblem - en av de fem vanligaste orsakerna till läkarkontakt


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-03-18

Annons

Sömnproblem rankas bland de fem vanligaste orsakerna till patient- läkarkontakt och till läkemedelsförskrivning på en allmänläkarmottagning. En allmänläkare beräknas ha ungefär en patientkontakt om dagen där sömnproblem föreligger.

Ungefär en tredjedel av befolkningen har sömnproblem av och till och förekomsten ökar med stigande ålder hos både män och kvinnor. Jämfört med män, anger kvinnor oftare att de lider av sömnbesvär.

Sömnbesvär vanligare hos kvinnor

Det är 40-50 procent vanligare att kvinnor drabbas av sömnproblem. Men varför är det så?

Annons
Annons

– Orsaken är inte helt klarlagd men hypotesen är att kvinnors större engagemang i familjefrågor och kanske också att de har längre total arbetstid, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms Universitet.

Morgondagens stress stör sömnen

Stress är den vanligaste orsaken till sömnproblem följt av arbetstider, boendemiljö och om man har små barn hemma. Det är morgondagens stress som stör sömnen, inte dagens avverkande stress, brukar Torbjörn Åkerstedt säga.

– Ja, avverkad stress innebär att vi bränner mer energi i hjärnan och behöver mer påfyllnad, det vill säga djupare och bättre sömn. Om stressen däremot hänger kvar in på natten med eventuell oro för morgondagen så kommer den fysiologiska aktiveringen att störa sömnen.Sömnen kräver fysiologisk nedvarvning, det vill säga sänkt ämnesomsättning.

Sömnproblem – ett folkhälsoproblem

Med sömnsvårigheter menas otillräcklig eller inadekvat sömn som gör att man inte känner sig utvilad. Det i sin tur kan leda till nedsatt funktionsnivå på dagtid i form av trötthet, humörsvängningar och minskad prestations- och koncentrationsförmåga.

Annons
Annons

Då en tredjedel av Sveriges befolkning till och från har sömnproblem, kan man då kalla sömnproblem för ett folkhälsoproblem?

– Absolut! Minst 10 procent av alla svenskar har klara sömnstörningar och störd sömn leder till sjukdom. Bland annat hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2, utbrändhet, depression etc.

Generellt sett ökar problemet i den industrialiserade delen av världen. Människors egna förväntningar och ambitioner att förverkliga sig själva gör att den som är sårbar inte orkar med i det alltmer accelererande tempot i samhället.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.