Lättare för allergiker att gå på restaurang
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Fortbildning för läkare
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Funderar dina patienter på om maten de vill beställa innehåller exempelvis ägg, jordnötter, vete eller mjölk? Då kan de från och med den 13 december enligt det nya EU-direktivet kräva att få svar från restaurangen de besöker. Totalt handlar det om 14 allergener, alltså ämnen som kan orsaka allergiska reaktioner, som restaurangägare och krögare måste kunna redovisa, antingen skriftligt eller muntligt, till den som har frågor.
Allergiförbundet är glada över förbättringen för Europas allergiker men ändå inte helt nöjda.
– Vi vill att restaurangerna ska gå ett steg längre och skapa rutiner för att informera gästerna om allt som finns i maten. Inte enbart de 14 vanligaste allergenerna, säger Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och allergiförbundet, till SVT.
En lista över vilka allergener det är som man kan kräva upplysning kring hittar du här på Livsmedelsverkets hemsida.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
- SVT - http://www.svt.se/nyheter/sverige/lattare-for-allergiker-att-ga-pa-krogen