Läkemedlet ska underlätta för glutenöverkänsliga
Ett nytt läkemedel med ett enzym som bryter ner gluten i magsäcken är på gång. Något som skulle göra det möjligt för glutenöverkänsliga att äta livsmedel som innehåller gluten utan att få symptom.
– Det är gjort för människor med en överkänslighet eller människor som har celiaki men som ändå äter glutenfritt men är osäkra på om måltiden kan innehålla gluten. Då kan de ta det här pillret och på det viset känna sig lite säkrare i sociala sammanhang till exempel om man går på restaurang, säger Robert Brummer, professor i gastroenterologi och klinisk nutrition vid Örebro universitet.
Han är också en av forskarna bakom studien, som presenterades på kongressen Digestive Disease Week 2017 i USA förra veckan. Studien är gjord på 18 personer med glutenöverkänslighet och forskarna kunde se att enzymet bröt ner upp till 80 procent gluten i tunntarmen. Samtidigt framhåller forskarna att läkemedlet inte är ett botemedel mot celiaki, utan är till för dem som är just känsliga för gluten.
– Förhoppningen för oss är att ett sådant här piller kommer på marknaden i Europa inom ett år, säger Robert Brummer.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
- Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6693338