Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allergologi

Forskning: Köttallergi väntas öka i Sverige

Det handlar om fästingbett som kan leda till köttallergi, vilket i och med klimatförändringarna sannolikt kommer öka. Minst 200 personer ska ha fått diagnosen i Stockholm men många drabbade kan gå länge med besvären innan de får rätt hjälp.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-26

Annons

Köttallergi visar sig oftast genom nässelutslag och även symtom från magen, som värk, gaser och illamående, är vanliga. Men precis som andra allergier kan det även leda till allergisk chock med blodtrycksfall och svimning eller andningsbesvär. Det skriver Dagens Nyheter.

– Det är fästingbettet som startar processen, sedan dröjer det ett tag innan en person utvecklar allergi. Så man blir inte fästingbiten en dag och köttallergisk nästa, säger Marianne van Hage, som leder ett forskningsprojekt kring köttallergi vid Karolinska institutet, till tidningen.

Då även reaktionen kommer först två till sju timmar efter att personen har ätit kött kan allergin vara svår att upptäcka. Att det kan vara svårt att ställa diagnos beror även på att köttallergi är en relativt ny företeelse och att läkarna därför missar kopplingen.

Annons
Annons

De riskerar att drabbas att köttallergi

I forskargruppen deltar även Maria Stakhammar, överläkare och specialist i allergologi och allmänmedicin på Södersjukhuset. För DN förklarar hon att det är oklart hur många som har drabbats i Sverige men att minst 200 personer i Stockholm har fått diagnosen. De rådande klimatförändringarna väntas bidrar till att antalet fall av köttallergi ökar.

Forskargruppen har identifierat vad som triggar allergin, nämligen kolhydraten alfa-gal. Denna finns i magen på fästingarten Ixodesricinus, som är vanlig i Sverige. De individer som främst utvecklar köttallergi har allergiantikroppar mot alfa-gal och många även mot fästing. Personer med blodgrupp B verkar däremot ha en lägre risk att drabbas än andra vilket forskarna förklarar med att blodgrupp B har en kolhydrat som liknar alfa-gal.

Kolhydraten alfa-gal finns dock inte hos människor men hos övriga däggdjur, därav att man blir allergisk mot just kött som nöt, lamm och fläsk. De som drabbas av köttallergi bör därför undvika att äta kött och inälvsmat men även begränsa intaget av mejeriprodukter och godis som innehåller gelatin. Kycklingkött och kalkon innehåller däremot inte alfa-gal.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Nyheter - https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fastingar-triggar-kottallergi/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.