Obesitas
-
En miljard människor har obesitas – det här är behandlingsalternativen
Av världens åtta miljarder människor uppskattas en miljard leva med obesitas (BMI över 30). Antalet har flerdubblats på bara några decennier, enligt en studie som publicerats i The Lancet, och obesitas är betydligt mer vanligt förekommande än undervikt.
-
Experten: “Obesitas är vår största otillräckligt behandlade folksjukdom”
Av världens åtta miljarder människor uppskattas en miljard leva med obesitas, det vill säga BMI över 30 kg/m² 1. Antalet har flerdubblats på bara några decennier och obesitas är betydligt vanligare än undervikt. En folksjukdom, som Carl-Magnus Brodén, specialist i internmedicin och gastroenterologi, GB Obesitas Skåne, menar inte fått tillräcklig uppmärksamhet. SPONSRAD AV ELI LILLY. PP-OB-SE-0024 | September 2024
-
Undersökning: Professionens intresse för fetmakirurgi
Fler har koll på vart de ska remittera patienter med fetma och fler anser att NetdoktorPros läkarutbildning om fetmakirurgi kommer vara till nytta för den kliniska vardagen. Samtidigt tycker något färre att fetmakirurgi fungerar bra. Vad tycker du?
-
Överviktig kvinna 54 år - vad gör du?
Helena, 54 år, söker dig på vårdcentralen för att diskutera om fetmaoperation kan vara något för henne. Hon har försökt gå ned i vikt ”så länge hon kan minnas”, utan framgång. Vad säger du till henne?
-
Lovande resultat för behandling mot fetma
Behandling med diabetesläkemedlet tirzepatid har visat sig leda till en både betydande och ihållande viktminskning bland vuxna med fetma. Det visar en ny stor studie.
-
Fel fokus kan förklara okunskapen inom obesitasvården
Antalet fetmafall ökar både globalt och i Sverige. Samtidigt minskar antalet som erbjuds den mest effektiva behandlingsmetoden. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut? Den frågan får deltagarna under ett seminarium i Almedalen svara på.
-
Jakten på en jämlik diabetesvård
Det handlar om att bemöta alla patienter, oavsett etnicitet, socioekonomisk bakgrund, kön, ålder och geografisk hemhörighet, lika. Trots att diabetes är vår tids största folksjukdom kännetecknas svensk diabetesvård av ojämlikhet.
-
Nyttan med kirurgi vid typ 2-diabetes
Hallå där, Magnus Sundbom, professor och överläkare med verksamhetsområde kirurgi, som också är på plats under Almedalsveckan.
-
Diabetesfoten – hur förebygga fotsår och få dessa att läka
En av de mest hotande diabeteskomplikationerna är fotsår och amputation. För att förhindra uppkomsten av fotsår är det av yttersta vikt att regelbundet följa dessa patienter med noggranna fotinspektioner.
-
Obesitas - utredning och behandling
Vid lätt fetma hos övrigt friska personer kan det räcka med de program som erbjuds av kommersiella aktörer. Vid grav fetma bör ett mer fullständigt utrednings- och behandlingsprogram erbjudas i vården inom hälso- och sjukvården.