Lungmedicin
-
Fyra nyheter från ERS om KOL, rökning och astma
The European Respiratory Society (ERS) International Congress är en av världens största lungmedicinska kongresser. I år hölls kongressen i Milano den 9–13 september med temat föroreningar, klimatförändringar och hållbar utveckling. Som vanligt presenterades mängder av i...
-
Nya rekommendationer för behandling av astma
Nyligen publicerade Läkemedelsverket nya behandlingsrekommendationer för astma (samt kroniskt obstruktiv lungsjukdom). Det primära målet med rekommendationerna är att stödja primärvården i att ge en adekvat behandling, oavsett var i landet patienten bor.
-
Astma – senaste nytt inom området
Här kan du läsa en sammanfattning om vad som är nytt inom området astma gällande exempelvis kombinationsbehandlingar, biologiska läkemedel, allergispecifik immunterapi, Precisionsmedicin och digitala verktyg.
-
Två typer av svår astma som kan behandlas med biologiska läkemedel
Mycket har hänt de senaste åren när det gäller läkemedel vid svår astma. Bland annat har biologiska läkemedel blivit ett allt vanligare behandlingsalternativ. För att fler ska bli hjälpta av de nya behandlingsmetoderna behöver vårdpersonal bli bättre på att särskilja och känna igen olika typer av astma.
-
Signa upp för temabrev inom Lungmedicin
-
Kombinationsbehandling mer effektiv vid astma
Nya forskningsresultat visar att kortverkande beta 2-stimulerare tillsammans med glukokortikoid ger bättre resultat vid astma jämfört med behandling med enbart beta 2-stimulerare.
-
Stora skillnader i praxis vid behandling av KOL – så här bör du inom sjukvården tänka
Även om den medicinska utvecklingen gått framåt så finns det idag fortfarande stora skillnader i hur KOL-patienter tas om hand i vården. För att minimera bristerna i omhändertagandet och att fler ska få möjlighet till en bra behandling är det viktigt att riktlinjer efterföljs.
-
Infektionsexperten: “Alla läkare borde tänka lite mer förebyggande”
Det är viktigt att professionen är insatt och föreslår pneumokockvaccination till dem som riskerar att drabbas av svår sjukdom. Här delar infektionsläkaren Jonas Ahl med sig av sina bästa råd till kollegorna som träffar patienter i riskgrupp.