Endokrinologi
-
Fråga efter symtom på hypogonadism hos män med depressiva besvär
Den generella uppfattningen bland läkarna är att män med hypogonadism är svåra att diagnostisera. En av förklaringarna kan vara att de diagnostiska kriterierna för testosteronbrist är ganska diffusa.
-
Små framsteg för patienter med Duchennes muskeldystrofi – men lång väg kvar
Under de senaste åren har det skett flera framsteg för patienter med Duchennes muskeldystrofi, men det finns fortfarande ett behov av mer forskning för att förbättra villkoren för patienter och för att optimera behandlingarna. Det säger överläkare Anne-Berit Ekström, vid Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg.
SE-DMD-24-00008 November 2024 -
Experten: “Obesitas är vår största otillräckligt behandlade folksjukdom”
Av världens åtta miljarder människor uppskattas en miljard leva med obesitas, det vill säga BMI över 30 kg/m² 1. Antalet har flerdubblats på bara några decennier och obesitas är betydligt vanligare än undervikt. En folksjukdom, som Carl-Magnus Brodén, specialist i internmedicin och gastroenterologi, GB Obesitas Skåne, menar inte fått tillräcklig uppmärksamhet. SPONSRAD AV ELI LILLY. PP-OB-SE-0024 | September 2024
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
-
Forskare: Utvecklingen inom sköldkörtelvården har stannat av
Netdoktor frågar politiker, läkare och patientföreträdare om vad de vill se för åtgärder inom sköldkörtelvården.
-
En av fyra sköldkörtelsjuka blir inte hjälpta av standardbehandlingen
De flesta patienter med hypotyreos mår bra av standardbehandling baserad på substansen levotyroxin (T4). "Då majoriteten blir bra anser man att behandlingen funkar. Men vi måste kunna behandla de andra patienterna också och då fungerar inte standardbehandlingen", säger Kerstin Brisma, specialist i endokrinologi.
-
Tips om akut endokrinologi
Överläkare Mats Palmér ger värdefulla tips när han föreläser om akut endokrinologi på AT-stämman.
-
Att kvalitetssäkra framtidens vård
Vårdpersonal stöter dagligen på problem på sin arbetsplats som påverkar både arbetsmiljön och patientsäkerheten. Vi i "Arbetsgruppen för vårdreform" menar att den bristande kommunikationen mellan de anställda och beslutsfattarna måste åtgärdas.
-
Manlig hypogonadism
Testosteronbrist, så kallat hypogonadism, ger ofta diffusa symtom och det kan vara svårt att ställa diagnosen enbart utifrån kliniska förhållanden. Man skiljer mellan primär, sekundär och övrig hypogonadism.
-
Diabetesfoten – hur förebygga fotsår och få dessa att läka
En av de mest hotande diabeteskomplikationerna är fotsår och amputation. För att förhindra uppkomsten av fotsår är det av yttersta vikt att regelbundet följa dessa patienter med noggranna fotinspektioner.