Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Kaffe skyddar mot bröstcancer

Genom att dricka två koppar kaffe om dagen går det att hämma tillväxten av tumörer, enligt en ny studie. Dessutom minskar risken för återfall hos kvinnor som har fått diagnosen bröstcancer.

Publicerad den: 2015-04-17

Annons

Sedan tidigare har ett flertal studier visat att kaffe skyddar mot bröstcancer. Men nu visar ny forskning att kaffe kan hämma tillväxten av tumörer, och dessutom minska risken för återfall.

– Nu har vi till skillnad från den tidigare studien kombinerat information om patienternas livsstil och klinisk data med studier på bröstcancerceller. Och för de patienter som druckit minst två koppar kaffe om dagen minskar risken för återfall jämfört med de som drack en mindre mängd kaffe eller inget kaffe alls, säger Ann Rosendahl, en av forskarna vid Lunds universitet, till SVT.

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Två koppar gör skillnad

Annons
Annons

Totalt deltog 1 100 personer i studien som har utförts vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus, i samarbete med forskare i England. Samtliga deltagare var diagnostiserade med bröstcancer och hade behandlats med läkemedel. Patienterna som kombinerade kaffedrickandet med läkemedelsbehandling minskade sin cancerrisk påtagligt.

– Studien visar också att de som drack minst två koppar kaffe om dagen, hade mindre tumörer och lägre andel hormonberoende tumörer. Något vi såg redan i samband med att patienterna fick sin bröstcancerdiagnos, säger Ann Rosendahl till SVT.

Studien är publicerad i tidskriften Clinical Cancer Researcher.

Annons
Annons

    Källor

  • SVT - http://www.svt.se/nyheter/regionalt/skane/kaffe-skyddar-mot-aterfall-i-brostcancer

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.