Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Obesitas

Professor: Nationell databas viktigt mot barnfetma

Barnfetman i Europa är utbredd. Enligt en rapport från WHO lider var tredje barn mellan sex och nio år i Europa av övervikt. Ur ett svenskt perspektiv vore det bästa att få till en nationell databas med fokus på BMI, säger Finn Rasmussen, professor i Socialmedicin vid Karolinska institutet

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-06-29

Annons

Finn Rasmussen, professor i Socialmedicin vid Karolinska institutet deltar i konferensen ”European obesity summit” som drog igång i Göteborg igår. Under konferensen ska det i dagarna läggas fram bevis och åtgärder för att bromsa barnfetma i Europa.

– Ur ett svenskt perspektiv vore det bästa att få till en nationell databas med fokus på BMI (kroppsmasseindex). Men när det blir tal om finansiering vill ingen vara med, säger professor Finn Rasmussen, professor i socialmedicin vid Karolinska Institutet.

Barnfetma ett komplext problem

Annons
Annons

Redan för två år sedan gjorde Stockholms län landsting en utredning om att skapandet av ett nationellt register över barns längd, vikt och därmed kroppsmasseindex (BMI) skulle möjliggöra bevakning av trender över tid, samt sociala och geografiska skillnader.

Men Finn Rasmussen konstaterar att politikerna i lanstinget inte är avvisande men att när frågan om finansiering kommer på tal vill ingen vara med.

Barnfetma är ett komplext problem. Socioekonomiska skillnader och levnadsvanor har tydlig inverkan på barnfetman och det är också därför det är svårt att komma åt problemet.

Annons
Annons

– Det har inte varit någon framgångssaga för någon. Alla är ense om att tidig prevention är betydelsefullt. En databas inriktad på BMI skulle vara ett utmärkt verktyg, helst på nationell nivå, säger Finn Rasmussen.

Redaktionen tipsar:

Öka dina kunkskaper om fetma och fetmakirurgi genom vår webbaserade läkarutbildning. Här får du den senaste kunskapen på området och genom hela utbildningen följa ett patientfall. Gå direkt till utbildningen här!

    Källor

  • Svd.se - http://www.svd.se/professor-register-viktigt-i-kampen-mot-barnfetma/om/sverige

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons