Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Totalförlamad skickade meddelande med hjärnvågor

En man som drabbats av totalförlamning, så kallat locked in-syndrom, har för första gången kunnat meddela sig med sin familj via en apparat som mäter mannens EEG.
Annons

Mannen, en 68-årig amerikan, som är totalförlamad och stum efter en stroke i hjärnstammen, har tidigare försökt att kommunicera med hjälp av ögonrörelser utan att lyckas, skriver Dagens Medicin. Mannen fick då hjälp av forskare vid East Tennesse State University, som utvecklar en kommunikationsteknik för totalförlamade, baserad på hjärnvågor.

Under drygt ett år lärde sig mannen att formulera enkla meddelanden genom att koncentrera sig på en viss bokstav som visades på en datorskärm. En maskin registrerade det speciella EEG-mönster som varje bokstav hade och på så vis kunde mannen bilda ord och meningar.

Annons
Annons

Enligt nyhetssajten Healthday var mannens första mening en fråga om hans prognos. Därefter har han ”skrivit” om vardagsrelaterade ämnen. Men tekniken kräver en stor dos tålamod eftersom som mening som ”Thanks for all your hard work” tar runt 45 minuter att formulera. Nu hoppas forskarna kunna göra tekniken snabbare.

Tekniken presenteras i en studie tidskriften Science Translational Medicine.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/neurologi/totalforlamad-kunde-kommunicera-med-eeg/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons