Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

TBE breder ut sig i Sverige

TBE, fästingburen hjärnhinneinflammation, breder ut sig i Sverige. Antalet rapporterade fall har ökat i Västra Götaland men även i norra delar av Sverige sprider den sig
Annons

– Vi måste börja prata om allmän vaccinering, säger Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån TT.

Särskilt i Västra Götaland har det skett en ökning av antalet rapporterade fall av TBE. Under 2015 rapporterades 40 fall vilket är en fördubbling jämfört med året dessförinnan. Men även i Norrland sprider den sig fläckvis enligt Folkhälsomyndigheten. Det rapporterar Dagens Medicin.

Annons
Annons

Sammanlagt fick Folkhälsomyndigheten in 270 fall av TBE under förra året. Siffror som ligger på samma nivå som under 2011 och 2012 som räknas som toppår för antalet rapporterade fall av TBE.

TBE kan ge neurologiska skador

TBE kan i värsta fall leda till neurologiska skador eller döden. Tomas Bergström vid Göteborgs Universitet ser helst att det införs en allmän vaccination mot TBE, inte i första hand på grund av dödligheten utan för att många som får TBE drabbas av neurologiska skador och får bestående men.

– Om trenden fortsätter kommer fler och fler områden att vara drabbade, förr eller senare kommer man ta upp den här diskussionen, säger han till TT.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin/TT - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/01/26/tbe-breder-ut-sig-mot-vast/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.