Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Supergamlingars hjärnor studeras

Äldre individer som är betydligt skarpare än andra personer i sin ålder har både tjockare och större hjärna. Det visar ny forskning som hoppas ge viktiga svar om demens och bibehållen intelligens.

Publicerad den: 2015-02-06

Annons

– Hjärnorna hos ”supergamlingar” (superagers) är endera annorlunda ihopkopplade eller så har de strukturella olikheter jämfört med normala individer i samma ålder. Det kan röra sig om en faktor, exempelvis en specifik gen, eller en kombination av faktorer som ger skydd, säger Changiz Geula som är hjärnforskare vid Northwestern University, till Dagens Nyheter.

Changiz Geula med kollegor har studerat hjärnorna hos 31 äldre individer som är avsevärt skarpare i sitt intellekt, jämfört med andra personer i samma ålder. I studien ingår även döda hjärnor från ”supergamlingar”.

Annons
Annons

Forskarna har bland annat sett att en särskild del av ”supergamlingars” hjärnor är betydligt större och tjockare. Det handlar om anterior cingulate cortex, ett område som indirekt är kopplat till minnet eftersom det ingår i regleringen av motivation och kognition.

Dessutom såg man att dessa hjärnor har mindre mängd av neurofibrillära trassel, vilket är trassel av proteinet tau som kan döda nervceller i hjärnan. Fibertrassel hör exempelvis till sjukdomsbilden vid Alzheimers sjukdom.

Däremot hade ”supergamlingars” hjärnor betydligt mer av så kallade Economo-neuroner, vilka är nervceller som underlättar kommunikationen i hjärnan. Dessa nervceller har även hittats hos intelligenta djur som delfiner, valar och apor. ”Supergamlingarna” hade tre till fem gånger fler Economo-neuroner i anterior cingulate cortex, jämfört med andra individer i samma ålder.

Annons
Annons

Den nya forskningen hoppas ge svar på hur människor kan göra för att bibehålla sin intellektuella spänst, samt ge viktiga ledtrådar inom folksjukdomar som demens.   

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of neuroscience.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Nyheter - http://www.dn.se/nyheter/varlden/supergamlingarnas-hjarnor-sa-ser-de-ut/?l1

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.