Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Stora skillnader i strokevård

Det rådet stora skillnader i strokevården över landet. Ojämlikheten syns tydligt i uppföljning och rehabilitering för den som drabbats av en stroke.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-11-09

Annons

Den akuta strokevården har genom åren blivit mycket bättre, det är först när patienten kommer hem som vården försämras. Många människor som drabbats av stroke får varken uppföljning eller rehabilitering, trots att skador och livskvalitet kan förbättras avsevärt.

– Det beror väldigt mycket på var man bor helt enkelt. Här finns ju en regional orättvisa, jag har kallat det postkodslotteri tidigare, säger Lars Rosengren, ordförande för Nationella programrådet för stroke till Sveriges radio.

Annons
Annons

Att det råder ojämlikhet i strokevården över landet har tidigare beskrivits i en avhandling från Lunds universitet. En av fyra får ingen uppföljning av hur rehabilitering och medicinering fungerar och bland de äldsta och mest sårbara patienterna är det vanligt att man inte får den rehabilitering som skulle behövas.

Kjell Holm, verksamhetschef för Stroke riksförbundet, menar att bilden stämmer överens med verkligheten. Han berättar om anhöriga som ringer och berättar att den strokedrabbade inte fått hjälp med träning och annat som är viktigt för den drabbade.

Nationella kvalitetsregistret Riksstroke visar att den som drabbats av en stroke får ofta ett snabbt och bra omhändertagande akut. Men något register över hur omhändertagandet ser ut eller hur vården är organiserad saknas.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Sr.se - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6558387

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.