Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Statliga pengar till narkolepsidrabbade

För några år sedan genomfördes en massvaccinering mot svininfluensa i landet då över fem miljoner svenskar fick vaccinet Pandemrix. Sedan dess har hundratals svenskar drabbats av narkolepsi. I ett nytt lagförslag som regeringens utredare presenterade ska unga som drabbats av narkolepsi efter vaccinering mot svininfluensan kunna ansöka om ersättning från staten.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-05-28

Annons

I ett nytt lagförslag som regeringens utredare presenterade ska unga som drabbats av narkolepsi efter vaccinering mot svininfluensan kunna ansöka om ersättning från staten. 

Det nya lagförslaget går ut på att barn och unga som fått narkolepsi ska kunna söka statlig ersättning. Ersättningen ska fungera som en påbyggnad på Läkemedelsförsäkringen och som kan ge upp till tio miljoner kronor.

Annons
Annons

För att få ersättning krävs det att man med ”övervägande sannolikhet” kan påvisa att det är vaccinet Pandemrix som orsakat narkolepsin och att det ska ha skett i samband med vaccination 2009 och 2010. Ett annat krav är att personen i fråga ska ha varit yngre än 20 år vid vaccinationstillfället.

 

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Svt.se - http://www.svt.se/nyheter/sverige/nytt-lagforslag-statliga-pengar-till-narkolepsidrabbade

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons