Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Snart kan protesen med känsel vara här

Forskare har länge jobbat hårt för att utveckla proteser som kan ge patienter känslan tillbaka. Nu kan drömmen ha slagit in. Ett amerikanskt forskarteam har nämligen lyckats skapa en slags konstgjord hud i plast som känner av olika tryck som till exempel känsel.
Annons

För patienter med protes skulle livskvaliteten kunna öka om de fick en protes som kunde hjälpa dem att känna, det menar några forskare vid Stanforduniversitet i USA som lyckats skapa en konstgjord hud i plast.

Forskarna har genom att härma de sensorer i huden som känner av tryck och översätta dessa till elektriska signaler som ändras beroende på hur hårt trycket är lyckats skapa den artificiella huden. Det här rapporterar Sveriges Radios vetenskapsredaktion.

Svårt koppla ihop det biologiska med tekniska

Annons
Annons

Men det kommer att dröja innan amputerade patienter kan få hjälp att känna tack vare sin protes. Utmaningen ligger i att få hjärnan att tolka tekniken på rätt sätt.

– Tekniken är långt före det vi kan göra kliniskt i patienter idag, säger Max Ortiz Catalan vid Chalmers tekniska högskola till Sveriges Radio. 

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6278359

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.