Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Nytt vapen mot aggressiv hjärntumör

Hjärntumörformen glioblastom är svårbehandlad och har dålig prognos. Men omprogrammering av celler kan bli ett nytt vapen, enligt ny forskning vid Uppsala universitet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-19

Annons

De som drabbas av glioblastom överlever bara i genomsnitt cirka ett år efter diagnos. Svårigheten att behandla sjukdomen beror enligt forskarna på att det i tumören finns en sorts stamceller (GI-celler) som kan börja växa till igen, efter att patienten genomgått behandling.

En ny strategi för att behandla glioblastom skulle kunna vara att komma år tumörens heterogenitet, det vill säga blandningen i en och samma tumör av GI-celler som är olika resistenta och som kan kopplas till olika prognos.

Annons
Annons

– Vår hypotes är att blandningen av GI-celler med olika resistensnivåer beror på att cellerna kan växla mellan de olika stadierna. Med mer kunskap om hur det går till skulle man kunna utveckla behandlingar som går ut på att programmera om GI-cellerna så att de blir mer känsliga mot strålning och cellgifter, säger Bengt Westermark vid institutionen för immunologi, genetik och patologi på Uppsala Universitet.

Tips! Genomför ett patientfall om hjärntumörer här

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Forskning.se - http://www.forskning.se/2016/12/14/omprogrammering-av-celler-kan-bli-nytt-vapen-mot-hjarntumor/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.