Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Nya hjärnceller har hittats

I en unik svensk studie har forskare upptäckt flera nya hjärnceller. Kartläggningen visar att hjärnan består av 47 olika celltyper.

Publicerad den: 2015-02-20

Annons

– Kartläggningen blir en ovärderlig resurs för forskare över hela världen i fortsatta fördjupade studier kring hjärnans celler vid hälsa och vid sjukdom, säger professor Christer Betsholtz vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi, Uppsala universitet, till Upsala Nya Tidning.

Studien har letts av Sten Linnarssons forskargrupp vid Karolinska institutet, och är unik i sitt slag. Forskarna undersökte fler än 3 000 enskilda celler från hjärnbarken och hippocampus, ett område i hjärnan som är centralt för minnet.

Annons
Annons

Man hittade totalt 47 olika celltyper, där de flesta är specialiserade nervceller. Bland tidigare okända celltyper fanns en nervcell i det ytligaste lagret av hjärnbarken, samt sex sorter av oligodendrocyter.

Studien är inte utförd på människor, utan mushjärnor.

– Men även om vi människor har en mycket större och mer komplex hjärna är det inte speciellt troligt att den innehåller andra typer av hjärnceller än musens. Däremot skiljer vi oss från mössen när det gäller mängden och proportionerna mellan olika celltyper i hjärnan, säger Christer Betsholtz till UNT.

Annons
Annons

Artikeln är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Upsala Nya Tidning - http://www.unt.se/uppland/uppsala/nya-hjarnceller-upptackta-3605831.aspx

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons