Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Ny teknik avslöjar genetiska sjukdomar

Det är forskare i USA som undersökt tusentals patienter med hjälp av en ny teknik som kallas helexomsekvensering. Metoden gör det enklare att kartlägga DNA och därmed ställa rätt diagnoser vid genetiska sjukdomar.

Publicerad den: 2014-10-31

Annons

Forskare vid ett laboratorium i Houston, Texas, har sammanställt data från 2 000 personer som undersökts med den nya tekniken som effektivt kartlägger DNA. Forskarna har sett flera fördelar med metoden, som kallas helexomsekvensering. Bland annat kan fler genetiska defekter upptäckas i arvsmassan.

Med DNA-tekniken hittades en potentiell genetisk risk i vart fjärde fall, uppger forskarna. Enklast var det att identifiera genetiska orsaker för barn med olika neurologiska symtom.

Annons
Annons

Däremot finns även nackdelar med metoden, exempelvis risken att upptäcka ett felaktigt faderskap. Dessutom kan även andra diagnoser upptäckas, utan koppling till de symtom som patienten specifikt sökte för.

Forskaren Jonathan Berg, vid Univeristy of North Carolina, USA, skriver i en ledarkommentar till artikeln att det fortfarande finns mycket att lära innan metoden kan börja användas brett. Till dess bör läkare använda tekniken på ett omdömesgillt sätt och vara noga med att föra fram risker med tekniken till berörda patienter och anhöriga.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Medicin - Länk: http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/medicinsk-teknik/ny-dna-teknik-hittade-arftliga-sjukdomar-i-vart-fjarde-fall/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons