Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Myndighet avslutar insats efter scoutläger

Jätteinsatsen för att förhindra smittan av hjärnhinneinflammation efter ett internationellt scoutläger har nu avslutats. Folkhälsomyndigheten anser inte längre att det är någon ökad risk för att insjukna.
Annons

I måndags uppmanade Folkhälsomyndigheten alla de 1 900 svenska deltagarna i ett scoutläger i Japan tidigare i sommar att uppsöka vård, rapporterade Netdoktor och andra medier. Flera fall av svår meningokocksjukdom hade rapporterats hos lägerdeltagare efter hemkomst, en sjukdom som är smittsam, mycket allvarlig och kan ha ett snabbt förlopp. Ett svenskt fall har bekräftats och tre är fortfarande under utredning, men genom att ge alla övriga deltagare förebyggande antibiotikabehandlingar har man kunnat undvika ytterligare fall. Nu har så lång tid gått efter de tidigare fallen att risken för insjuknande inte längre är förhöjd.

– Vi tror att vi gemensamt har lyckats minimera risken för fler fall. Vi tackar både vården och scouterna för ett mycket gott samarbete i den här stora och unika insatsen som genomfördes under kort tid, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Annons
Annons

Nu ska Folkhälsomyndigheten utvärdera veckans insats, enligt ett pressmeddelande. Bland annat kommer de berörda scouterna att få besvara ett antal enkätfrågor. 

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - http://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2015/augusti/vardinsats-for-deltagare-i-scoutlager-kan-avslutas/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons