Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Möss med Alzheimers fick tillbaka minnet med ny metod

Nu har några forskare vid MIT lyckats återskapa minnen hos möss med Alzheimers sjukdom. Det inger hopp om att i framtiden kunna behandlingar människor med den vanligaste och mest kända demenssjukdomen.
Annons

− Det här är otroligt spännande och kommer från en av den medicinska forskningens absolut tungviktare som står som huvudförfattare till studien, säger Lars Lannfelt, professor i geriatrik vid Uppsala universitet, till Sveriges Radios vetenskapskanal.

Ingen vet exakt varför man drabbas av Alzheimers sjukdom. Kanske beror minnesförlusten på att hjärnan inte kan skriva in nya minnen. Kanske beror den på hjärnan inte kommer åt minnen när de behövs.

Minnet återaktiverades med punktmarkering

Annons
Annons

Nu har några forskare vid MIT lyckats återskapa minne hos möss med tidig alzheimer. Dessa forskare menar att problemet ligger vid återhämtningen av minnena. Försöket med mössen gick till på så sätt att djuren placerades i en låda där de fick en stöt i foten. De möss som inte hade Alzheimers kom ihåg obehaget och stelnade till när de hamnade i lådan igen medan de sjuka mössen snabbt glömde stöten och rörde sig i lådan utan minsta rädsla för att få en ny stöt.

För att återaktivera minnena av elstöten som lagrats i hjärnans nervceller lät forskarna punktmarkera de nervceller som registrerade stöten. Med hjälp av avancerad optogenetik, som stänger av och sätter på olika områden i hjärnan med ljus, kunde man återaktivera nervcellerna manuellt.

Resultatet visade att de möss som glömt stöten efter punktmarkeringen plötsligt kom ihåg den igen och därmed blev rädda för att få ännu en stöt när de placerades i lådan.

Annons
Annons

Nu hoppas forskarna vid MIT att de här försöken kan leda till framtida behandlingar hos människor med Alzheimers sjukdom.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6390072

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons