Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Miljöfaktorerna som tros orsaka MS

Både genetik och miljö ligger bakom den neurologiska sjukdomen multipel skleros. En ny studie pekar ut några specifika miljöfaktorer som särskilt avgörande.

Publicerad den: 2015-03-23

Annons

Det är forskare från Storbritannien, USA och Grekland som har försökt svara på vilka faktorer i miljön som främst bidrar till utvecklingen av MS, samt vilka slutsatser man kan dra av forskningen som hittills har gjorts inom området.

Tillsammans har de gått igenom 416 olika studier som berör faktorer som tros orsakar MS. Några av dessa är rökning, vaccination, trauman och miljögifter. Författarnas slutsats är att man kan ifrågasätta resultaten från flera av studierna, samt att ny forskning krävs inom många områden. Forskarna pekar dock ut några särskilda faktorer som har starkast evidens för att de inverkar på risken för MS, däribland rökning, infektiös mononukleos (körtelfeber) och en markör för Epstein-Barr viruset.

Annons
Annons

I en kommentar till artikeln skriver forskarna att det har skett stora framsteg inom MS-området de senaste åren, däribland har kunskapen om genetiken bakom sjukdomen förbättrats. Men än så länge vet vi för lite om vilka särskilda miljöfaktorer som bidrar till MS, påpekar författarna.

Artikeln är publicerad i tidskriften Lancet Neurology.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2015/03/Bristande-kunskaper-om-miljofaktorer-bakom-MS/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.