Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Mikropaus bland blommor är toppen för hjärnan

Det räcker med en 40 sekunders paus i naturen för att bli mer alert och förbättra koncentrationen. I alla fall om man ska tro forskare vid universitetet i Melbourne.

Publicerad den: 2015-06-01

Annons

Den som får möjligheten att njuta av en blomstrade äng under en kort stund kommer att öka sin koncentration markant. Det visar resultatet från en ny australiensisk undersökning.

Studien gick ut på att 150 studenter utförde en tråkig, men koncentrationskrävande övning framför datorn. När halva tiden hade gått fick studenterna en paus på 40 sekunder, där hälften av deltagarna tilläts se ett platt och öde hustak i betong. Resterande studenter fick se samma bild, men här var betongen utbytt mot en grönskande äng.

Annons
Annons

Det visade sig att deltagarna som såg grönskan och blommorna gjorde betydligt färre fel under övningen. Forskarna menar att detta visar hur stor inverkan naturen har på vår koncentration och ork. De hoppas att resultatet ska leda till utformning av så kallade gröna tak i storstadsmiljön.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6176570

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.