Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

ME - en eftersatt sjukdom med svår trötthet

Tusentals personer i Sverige lider av sjukdomen ME som kännetecknas av kronisk trötthet och smärta. Men medvetenheten och kunskapen om sjukdomen är mycket låg skriver företrädare för fem riksdagspartier på Dagens Nyheters debattsida.
Annons

Myalgisk encefalomyelit, ME, kännetecknas av ett kroniskt trötthetssyndrom som inte går att vila bort. Vid sidan av den närmast förlamande, tröttheten, uppstår ofta smärtor i muskulatur, leder och ibland en särskild typ av huvudvärk, då och då även av migräntyp.

Förekomsten av ME ligger på minst 0,4 procent i studerade befolkningar. Om det är samma förekomst i Sverige, vilket inte är studerat, skulle det innebära att 40 000 personer här lider av sjukdomen, alltså att sjukdomen är vanligare än till exempel bröstcancer. Sjukdomen ME drabbar både vuxna och barn, män och kvinnor, men oftare kvinnor. Man ser två toppar i ålder för insjuknande, en mellan cirka 15 och 20 års ålder och en mellan cirka 35 och 45 års ålder. Det är därför inte ovanligt att relativt unga människor drabbas.

Annons
Annons

Men medvetenheten och kunskapen om ME är pinsamt rudimentär jämfört med de flesta andra sjukdomar inom både sjukvården och hos allmänheten i Sverige 2014, skriver artikelförfattarna. Av att diagnostiken är kraftigt eftersatt jämfört med i många andra länder följer naturligt att också bemötande, utredning och behandling av ME är eftersatt.

Riksdagspolitiker har därför bildat ett nätverk till stöd för ME-patienter. Nätverket syftar till att med hjälp av patientföreningen för ME bättre än hittills nå ut med upplysning till sjukvård och allmänhet om tillståndet. Nätverket har också engagerat sig för att skapa ett nationellt kompetenscentrum till stöd för diagnos, behandling och forskning kring ME.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Nyheter - http://www.dn.se/debatt/en-pagaende-medicinsk-skandal-av-stora-matt/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons