Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Lura hjärnan att du är osynlig

Genom en illusion går det att lura hjärnan att du har blivit genomskinlig. Svenska forskare ligger bakom metoden som ska användas för att behandla rädslor av olika slag.

Publicerad den: 2015-04-27

Annons

Det är forskargrupp vid Karolinska institutet i Solna som har lyckats hitta en metod som lurar hjärnan att kroppen är osynlig. Försökspersonen får ta på sig ett par virtual reality-glasögon och därefter titta ner mot sin kropp, där bara ett tomrum ses.

Illusionen sker när försöksledaren sedan nuddar personen med en pensel, och samtidigt gör samma rörelse med en annan pensel i tomma luften framför en kamera som är kopplad till virtual reality-glasögonen. Försökspersonen får då en känsla av att vara osynlig.

Kan behandla rädslor

Annons
Annons

I ett senare försök fick försökspersonen stå framför en stor publik av människor via glasögonens bildskärmar – en situation som orsakar stress och höjer pulsen hos de flesta. Men försökspersonen som upplevde sig vara osynlig fick en betydligt mindre pulsökning och kände sig mindre stressad, än när han var uppenbart synlig.

– Den här effekten kanske går att använda som en del i kognitiv beteendeterapi för att övervinna rädslan att tala inför folk, säger hjärnforskaren Arvid Guterstam, huvudförfattare till en rapport om illusionen publicerad i tidskriften Scientific Reports.

Tror du att behandlingen kan vara effektiv? Och i vilka sammanhang? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Forskning & Framsteg - http://fof.se/amne/manniskan#

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.