Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Läkare vill förebygga strokefall

Varje år inträffar 5000 strokefall hos patienter som inte fått blodförtunnande. Tusentals strokefall kan förebyggas varje år om felbehandlade patienter spåras via hälsodataregister, skriver Dagens Medicin.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-05-18

Annons

Därför har nu flera läkare bett Socialstyrelsen om tillstånd att få samköra patientregistret med läkemedelsregistret. 5000 strokeanfall årligen Varje år inträffar 5000 strokeanfall hos patienter som har kända förmaksflimmer, men som inte förskrivits blodförtunnande behandling.

– Här har vi all data för att spåra felbehandling. Då tycker jag att det är helt oetiskt att inte göra någonting, säger kardiolog Mårten Rosenqvist vid Danderyds sjukhus, en av dem som framfört förslaget till Socialstyrelsen.

Saknas lagstöd

Annons
Annons

Det som står i vägen för samkörning av de olika registren är lagstiftningen. Idag saknas det lagstöd för att lämna ut personuppgifter till vårdgivare. Men Socialstyrelsen anser ändå att det är viktigt att pröva frågorna.

Mona Heurgren, chef för avdelningen för statistik och jämförelser på Socialstyrelsen, säger till Dagens Medicin att de kommer att ta upp förslaget med deras etiska råd och även låta deras jusriter titta på det. Mårten Rosenqvist är väl medveten om lagstiftningen men anser att nyttan vida överstiger den potentiella skadan av integritetsintrång.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/05/18/felbehandlingar-missas-for-integritetens-skull/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.