Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Hjärntumör kopplad till vitamin E

Vitamin E kan vara en möjlig markör för att identifiera hjärntumörcancer, enligt forskare vid Umeå Universitet och forskare vid cancerregistret i Oslo.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-20

Annons

Resultatet från en svensk-norsk studie om möjliga orsaker bakom utvecklingen av hjärntumörer visar att uttrycket av vissa små molekyler, så kallade metaboliter, skiljer sig mellan friska individer och personer som sedan utvecklade hjärntumörer. Den största skillnaden var kring vitamin E. Forskargruppen har utgått från ett unikt biobanksmaterial med serumprover från hjärntumörpatienter, tagna långt innan diagnos, för att jämföra med en kontrollgrupp.

– Vanliga livsstilsfaktorer såsom rökning och alkohol är inte kopplade till hjärntumör, så det är intressant att vi nu i vitamin E hittat en möjlig koppling som vi kan gå vidare och detaljstudera, säger Beatrice Melin, forskare inom strålningsvetenskap samt medförfattare till en artikel i tidskriften Oncotarget där resultatet nyligen presenterades.

Annons
Annons

Nästa steg är att gå vidare i forskningen för att se om genuppsättningen spelar roll för vilka biomarkörmönster som syns.

– Vi måste tydligt påpeka att resultaten är preliminära och att ytterligare studier i ett bredare patientmaterial behövs för att verifiera kopplingen mellan vitamin E och hjärntumörer, säger Beatrice Melin.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Forskning.se - http://www.forskning.se/2016/05/19/mojlig-koppling-mellan-e-vitamin-och-hjarntumor/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.