Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Första svenska superkameran avbildar kroppen på flera sätt

En ny sorts kamera vid Akademiska sjukhuset i Uppsala slår ihop två olika tekniker för att samla in data om kroppen. Kameran ska underlätta diagnosticering och ge mer kunskap om hur man kan behandla såväl hjärt- och kärlsjukdomar som cancer och neurologiska sjukdomar.
Annons

Kameran som invigdes i veckan är den första i Sverige som integrerar både PET- och MR-teknikerna. PET-teknik innebär att ett radioaktivt spårämne skapar bilder i kameran. Tekniken används framför allt inom cancervården, men också inom läkemedelsutveckling för att se om läkemedel når fram till rätt receptorer i hjärnan. Med MR-teknik används en magnetkamera för att exempelvis upptäcka sjukdomar som demens, cancer, akut stroke och epilepsi.

I den nya superkameran har man kombinerat båda teknikerna. Kameran ska främst användas för forskning men kan även komma till nytta inom den vanliga sjukvården, säger Håkan Ahlström, professor i radiologi, till Upsala Nya Tidning.

Annons
Annons

En av kamerans fördelar är att en undersökning med den ger mycket mindre strålning än en kombinerad PET- och skiktröntgen.

– Vi räknar också med att tekniken ska ge ökad kunskap om förebyggande åtgärder, prognos, behandling och bättre sätt att utvärdera behandlingsresultat, säger Håkan Ahlström till UNT.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Upsala Nya Tidning - http://unt.se/uppland/uppsala/akademiska-forst-med-superkamera-3428815.aspx

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons