Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Fackförbund spenderar miljoner på pseudovetenskap

Fackförbundet Unionen har satsat miljontals kronor på kurser i personalutveckling som bygger på pseudovetenskap. Bland annat har chefer krupit runt på golvet i tron att det förbättrar deras beslutsfattande. Däremot vill inte grundarna att metoden granskas vetenskapligt.

Publicerad den: 2016-01-11

Annons

Läran kallas för kommunikologi och beskrivs av grundarna som framgångsnycklar inom kommunikation. Exempelvis har chefer fått krypa runt på golvet på alla fyra i tron att övningen förbättrar kontakten mellan hjärnans delar och därmed stärker beslutsfattandet. Hanna Brandt-Gonzales, som är kanslichef på Unionen, försvarar krypandet på golvet.

– Jag är övertygad om att om jag mår bra som människa och är hel som människa i balans så påverkar det mitt beslutsfattande till det bättre. Hur man åstadkommer det finns det flera metoder för, säger hon till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Men att övningen skulle inverka på hjärnan som grundarna påstår, avfärdas som myter och trams av ledande forskare.

Påstås göra utmanarna smartare

Redan år 2010 hade unionen spenderat uppemot 23 miljoner kronor på kommunikologi. I dagsläget har de flesta av förbundets 900 anställda fått gå kurser i kommunikologi och ett 50-tal chefer har även utbildats till certifierade kommunikologer.

Förutom att krypa på golvet menar kommunikologerna att vissa övningar leder till bättre hälsa och gör utövarna smartare. Men att få sina metoder vetenskapligt granskade ställer grundarna inte upp på. Alla forskare som är kritiska uppmanas istället att gå deras kurser, rapporterar radion.

"Vet inte vad kommunikologi är"

Annons
Annons

En kritisk röst kommer från Mattias Lundberg som är forskare inom psykologi vid Umeå universitet.

– Man ska ha klart för sig att det är ganska lätt att sälja in grejer, inte minst som i det här fallet där man ger uttryck för att det skulle vara en forsknings- eller vetenskapsbaserad produkt man faktiskt säljer. Som det är i dag kan man säga en sak utan att överhuvudtaget ha det prövat, så vi vet inte vad kommunikologi egentligen är, säger han till radion.

Tror du att kommunikologi kan ha effekt på hjärnan? Eller är det bara bluff och båg? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6341391

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.