Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Dålig sömn kan förvärra Alzheimers sjukdom

Många patienter med alzheimer och andra neurologiska sjukdomar lider av dålig sömn. Tidigare trodde forskarna att sömnproblemen var ett resultat av sjukdomen – men numera tyder mycket på att sjukdomen förvärras av sömnsvårigheterna.
Annons

Forskningen kring sömnstörningar kopplade till Alzheimers sjukdom och andra neurologiska sjukdomar presenterades i veckan på American Academy of Neurologys årliga möte. Man har länge vetat att exempelvis alzheimersjuka har problem med dålig sömn och störd dygnsrytm, vilket tidigare förklarades med att nervcellerna dött.

Men nu rapporterar Dagens Medicin att forskningen under senare år fått starkare bevis för att sömnstörningarna inte bara är en effekt av alzheimer – utan kan vara en orsak till att sjukdomen förvärras.

Annons
Annons

Vid försök på möss har professorn David Holtzmann sett hur en hög aktivitet i hjärnans nervceller, som vi har när vi är vakna, gör att ett visst protein frisätts från cellerna. Det är sedan detta protein som bildar plack i hjärnan hos personer med alzheimer. 

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/04/23/dalig-somn-kan-oka-plackbildning-i-hjarnan/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons