Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Brister inom cannabisforskning

De studier som gjorts kring medicinsk användning av cannabis visar i många fall på positiva effekter, men studierna gjordes ofta på för få patienter för att resultaten ska vara statistiskt säkerställda. Det visar en ny forskningsgenomgång.
Annons

Medicinsk cannabis kan skrivas ut mot exempelvis smärta, illamående och ångest. Men när ett internationellt forskarlag systematiskt granskat 79 olika studier om medicinska effekter av ämnen från cannabis visar sig stödet för användningen vara svagt, rapporterar Sveriges Radio. De flesta studierna visade visserligen på positiva effekter, men eftersom vissa studier hade så få som ett tjugotal deltagare anses inte sambandet statistiskt säkerställt.

– Både antal patienter och andra krav som man ställer på god evidensbaserad forskning fanns inte med, säger Fred Nyberg som forskar om läkemedelseffekter av cannabis vid Uppsala universitet.

Annons
Annons

– Det fanns också studier som var mer omfattande och där man kunde se inte enorma, men moderata positiva effekter av det här. Men samtidigt konstaterade man att de aversiva effekter också var påtagliga, fortsätter Fred Nyberg.

Vanliga biverkningar var till exempel illamående och förvirring. Bäst stöd för effekten av cannabispreparat var vid behandling av smärta och symtom vid ms, multipel skleros.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6201918

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons