Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Brister i behandling av svårt Parkinsonsjuka

Bara 22 procent av personer med svår Parkinsons sjukdom i Sverige får tillgång till behandling som är anpassad för det senare skedet av sjukdomen. Behandlingen består av neurokirurgi eller pumpbehandling.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-07-11

Annons

En ny jämförelse baserad på behandlings- och läkemedelsstatistik som Parkinsonförbundet tagit fram visar att Västerbotten ligger bäst till med 45 procent och Värmland ligger sämst med 11 procent.

– Det är inte rimligt att det ska vara så stora skillnader mellan landstingen. För den som lever med Parkinsons sjukdom kan inadekvat behandling innebära många förlorade år och ge en klart sämre livskvalitet. En individuellt anpassad behandling kan ge ett längre och bättre liv, säger Bo Jäghult ordförande i Parkinsonförbundet.

Annons
Annons

Ungefär 22 000 män och kvinnor i Sverige är drabbade av Parkinsons sjukdom. Sjukdomen förvärras med tiden och drygt 3 000 personer har Parkinson i det senare skedet, så kallad komplikationsfas. Av dem får bara var femte person, 22 procent, tillgång till anpassad behandling med hjälp av pump eller neurokirurgi.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Parkinsonförbundet - http://www.parkinsonforbundet.se/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.