Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Avgaser ökar risk för demens

Exponering för luftföroreningar ökar inte bara risken för att drabbas av sjukdomar som astma, cancer och hjärtsjukdomar. Avgaser och dålig luft kan nu också kopplas till demens.
Annons

Personer som bor i områden där det är mycket avgaser löper en betydligt ökad risk för att drabbas av Alzheimers sjukdom och vaskulär demens än personer som bor i områden med renare luft, visar en ny studie från Umeå universitet. Bertil Forsberg, professor i miljömedicin, har lett studien. I en intervju med Dagens Nyheter kallar han fyndet för sensationellt.

– Vi kan visa på att de som haft en hög avgashalt i bostaden har en betydligt ökad risk att utveckla demens. Totalt kan 16 procent av alla demensfallen i studien bero på avgasexponering, säger han.

Bertil Forsberg och hans kollegor har följt runt 2 000 Umeåbor under femton år. Just Umeå är en intressant stad i sammanhanget eftersom luften i de centrala delarna av staden överskridit de europeiska gränsvärdena för kvävedioxid och partiklar, samtidigt som luften i stadens utkanter är väldigt ren. Detta har lett till markanta skillnader mellan de olika deltagarna i studien.

– Efter att hänsyn har tagits till andra faktorer – som ålder, utbildningsnivå, BMI och olika livsstilsfaktorer – har vi sett en cirka 40 procent högre risk att utveckla alzheimer eller vaskulär demens för den fjärdedel av deltagarna som haft högst avgashalter vid bostaden jämfört med den fjärdedelen som haft lägst, säger Bertil Forsberg.

Tidigare studier har visat att exponering för mycket avgaser kan ge en sämre blodcirkulation i hjärnan, vilket hänger ihop med utvecklingen av demenssjukdomar, skriver Dagens Nyheter. 

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Nyheter - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ny-forskning-avgaser-kopplas-till-demens/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons