Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Medelhavskost bra för hjärtsjuka

En så kallad medelhavskost – en diet bestående av mycket grönsaker, frukt, fisk, nötter och olivolja – är bra även för de som redan drabbats av hjärt-kärlsjukdom. Risken att dö i förtid minskar markant, visar en studie som presenteras vid den pågående europeiska hjärtkongressen i Rom.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-08-29

Annons

Forskarna följde 1197 personer som hade drabbats av hjärt-kärlsjukdom, som hjärtinfarkt eller slagaanfall. Resultaten visade att de personer som hade ätit en större andel medelhavskost löpte en lägre risk att dö under uppföljningstiden. Ju mer medelhavskost desto bättre.

Men att urskilja något orsakassamband är svårt. Studien var en observationsstudie vars resultat uppmuntrar till att undersöka mekanismerna bakom att en medelhavskost skyddar mot död i förtid, menar professor Giovanni de Gaetano, en av forskarna bakom studien.

Annons
Annons

    Källor

  • SvD.se (TT) - http://www.svd.se/medelhavskost-bra-for-hjartsjuka/i/senaste/om/sverige

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.