Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Risk för luftvägsinfektioner (ÖLI) ökar med kallt väder

När den årliga influensan på allvar bryter ut hänger ihop med våra breddgrader. Med hjälp av 20 000 virusprover och väderstatistik har forskare vid Sahlgrenska akademin kunnat kartlägga hur temperaturer och influensautbrott hänger ihop.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-12-05

Annons

– Blir det en kall vecka med en medeltemperatur under noll så dröjer det sedan enligt våra beräkningar cirka en vecka innan influensaepidemin kommer igång, säger Nicklas Sundell, forskare på Sahlgrenska akademin och infektionsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Studien omfattar tre säsonger och 20 000 virusprover tagna med hjälp av pinnprov i näsan på folk som sökt vård i Göteborgsområdet. Förekomsten av virus har sedan jämförts över tid med västerstatistik från Smhi.

Resultaten visar tydligt att utbrotten av influensa har en tydlig koppling till köldknäppen, det vill säga låg utomhustemperatur och låg luftfuktighet.

Annons
Annons

– Det är den här lilla köldknäppen som vi tror är starkt bidragande till att kicka igång epidemin. När den sedan väl är igång så rullar den på även om det blir plusgrader. Är det tillräckligt många sjuka så är det ändå många som blir smittade, säger Nicklas Sundell.

Studien visar att väderfaktorer inte bara har betydelse för säsongsinfluensan (Influensa A), utan också för ett par andra vanliga virus som orsakar övre luftvägsinfektioner, ÖLI, såsom RS-virus och coronavirus. Dessa virus visade sig ha motsvarande beteende med kraftigt ökad förekomst vid kall och torr väderlek. Däremot verkar det vanliga förkylningsviruset rhinovirus vara helt oberoende av väderfaktorer och finnas året runt.

Medicinsk behandlingsöversikt:  Övre luftvägsinfektioner (ÖLI) »

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//koldknapp-okar-risken-for-smitta-med-luftvagsvirus.cid1415977

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons