Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Nytt kroppseget antibiotikum har upptäckts

I Tyskland har en grupp forskare hittat ett unikt antibiotikum som man tror har effekt mot många bakterietyper – även de multiresistena MRSA-bakterierna
Annons

En forskargrupp från Tyskland har hittat förklaringen till att det finns spår av bakterietypen Staphylococcus aureus (gula stafylokocker) i näsan hos nästan 70 procent av befolkningen. Förklaringen är enligt forskargruppen att det finns en bakterietyp i näsan som bildar ett eget antibiotikum mot gula stafylokocker. Antibiotikumet har fått namnet Lugdunin.

Den nya upptäckten av antibiotikumet är publicerat i tidskriften Nature, och är särskilt intressant eftersom antibiotikumet är kroppseget och anses att vara oerhört viktig i utvecklingen av framtida läkemedel.

Annons
Annons

Forskarna tog prover på 187 sjukhuspatienter der stafylokocker återfanns hos 35 patienter som inte hade den Lugdunin-producerande bakterien i näsan. Hos patienterna med Lugdunin-producerande bakterie i näsan såg man att endast 6 procent av dessa patienter hade stafylokocker.

I försök på mus har antibiotiumet visat sig att ha en bakteriedödande effekt på många bakterietyper - även MRSA-bakterier, utan att man såg en resistensuveckling.

Här kan du läsa studiens abstract

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/07/28/forskare-hittade-nytt-antibiotikum-i-nasan/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons